Maj 17 2010

Letališče Cerklje ob Krki

Objavil daeron 17.05.2010 pod Izven središč, Vseslovensko

Letališče Cerklje ob Krki je osrednja letalska baza Slovenske vojske. S spletne strani MORS: “Namen prenove je povečati bojno pripravljenost Slovenske vojske,  izpolniti  mednarodne obveznosti do zavezništva Nato in OVSE, omogočiti boljše pogoje za  nadzor in zaščito zračnega prostora ter boljše pogoje za izvajanje zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah.”

Prenova in razširitev sta večfazni – najprej so bili zgrajeni trije novi hangarji. Nadaljevalo se je s februarja zaključenim novim kontrolnim stolpom, prav tako bo letos podaljšana vzletno-pristajalna steza (za 580 metrov na skupaj 3000 metrov). Poleg omenjenih bo letališče posodobljeno z navigacijskimi in drugimi napravami za letenje v vseh vremenskih razmerah, obnovljeni so in bodo ključni ostali letališki objekti, vključno s komunikacijski, energetsko, komunalno in prometno infrastrukturo. Nova bo tudi čistilna naprava v Krški vasi.

Letališče bo razdeljeno na vojaški in civilni del z gospodarsko cono. Vsi projekti naj bi bili končani do konca leta 2012. Imelo bo status mešanega (vojaško in civilno) in mednarodnega letališča.

Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si Shrani.siShrani.si

Foto: MORS

 • Share/Bookmark

5 odzivov
5 odgovorov v “Letališče Cerklje ob Krki”

 1.   nejc - 17.05.2010 21:33

  pa še mobikrog naj zgradijo v spodobno dirkališče. bo več koristi kot od tistih pilatusov

 2.   igo - 17.05.2010 22:02

  Mobikrog so že pred časom zaprli. Dobesedno – zabarikadirali z betonskimi piramidami, da ni možen dostop. Baje je hrup motil okoliške prebivalce – cca 100 vzletov in pristankov vojaških letal na dan pa teh istih prebivalcev baje ne bo motil. Prav tako jih ne bo motilo odmetavanje neodvrženih bomb pred pristankom, saj letala ne smejo pristajati z bombami.

  Slovenija bi morala vzpostaviti PARASITE !!!http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=6761&highlight=parasite Če bi sistem povezali še z bazami, napolnjenimi s stingerji, raketami zemlja-zrak, raketami zemlja-zemlja in daljinsko vodenimi plovili, bi bil vsakršen vdor v slovenski zračni prostor povsem onemogočen.

  Sedaj, ko je Hrvaška v Natu, je nesmiselno nameniti letališče v Cerkljah v mednarodne vojaške namene, oziroma naj bo zgolj v rezervi. Vojaški del naj bo namenjen slovenski vojski (smo itak v Natu), ne pa vsem natovcem ! LP, Igor

 3.   igo - 17.05.2010 22:08

  … a bližnijčne povezave na tem blogu niso aktivne … ?

  http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=6761&highlight=parasite

  LP, Igor

 4.   daeron - 17.05.2010 22:35

  Delajo, samo klicaji pred http-jem so preprečili…

 5.   daeron - 22.05.2010 21:32

  Povezana novica na SIOL-u:

  http://www.siol.net/Slovenija/Lokalnenovice/DolenjskainPosavje/2010/05/cerkljestolp.aspx

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !