Dec 31 2007

Projekti leta 2007

Objavil daeron 31.12.2007 pod miks

Za zaključek Bondovega leta 2007 sem zbral venček najpomembnejših oziroma najopaznejših urbanističnih projektov preteklega leta. Gre za mešano zbirko – od tistih, ki so jih šele predstavili javnosti, tistih, ki so že v gradnji in tistih, ki so dobili mednarodno pozornost.

Naj vam ob tem še vsem zaželim uspešno, zdravo in konstruktivno leto 2008!

Emonika City center, Ljubljana

Stadion Ljudski vrt – Ring, Maribor

Rotonda, Ljubljana

Poslovno-stanovanjska soseska Celovški dvori, Ljubljana

Modri kvadrat, Ljubljana

Poslovno-stanovanjski kompleks Vilharjeva (Tridana), Ljubljana

Kongresni center Brdo, Brdo pri Kranju

Fakulteta za matematiko, Ljubljana

Potniški terminal Letališča Jože Pučnik Ljubljana, Brnik

Športni park Stožice, Ljubljana

Kontrolna zračnega prometa in kontrolni stolp Ljubljana, Brnik

R5, Ljubljana

Tobačna mesto, Ljubljana

Severna mestna vrata, Ljubljana

Projektov je še ogromno, to je le tistih nekaj najbolj opaznih. Vsekakor nas v prihodnjem letu čaka gradbeni bum.

 • Share/Bookmark

3 odzivov
3 odgovorov v “Projekti leta 2007”

 1.   matthew - 1.01.2008 18:52

  Vidim, da so na sporedu zelo zanimivi projekti. Letos, ko predsedujemo EU, je škoda, da še nimamo postavljene največje in tako potrebne izmed zgradb – Emonike.

 2.   Domen - 3.01.2008 02:10

  Pozdravljeni! Najprej hvala avtorju, da nas takole razveseljuje s to res zanimivo tematiko in svoja razmišljanja tudi vizualno nadgradi. VSEM SKUPAJ NA TEM BLOGU ŽELIM SREČNO, USPEŠNO IN PRIJAZNO NOVO LETO 2008, ter navijam za čim več realiziranih projektov in še več novih, bolj ambicioznih in velikopoteznih. Ljubljana in Slovenija se očitno prebujata v novo obdobje, ko bo pohod med najuspešnejše nacije sveta kronan tudi z arhitekturo. Lani sem bil v Dubaju in se vzhičen čudil njihovemu pogumu (ki ga seveda spremljajo enormne finance, ki jih pri nas pač nimamo), vseeno pa bi urbanistom in arhitektom in krajinskim arhitektom predlagal, da se ozirajo naokrog in iščejo čimboljše ideje za svoje predloge.

  Ob tem boomu poslovnih in stanovanjskih objektov, mislim, da sme napočiti tudi čas, ko bomo pomislili na simbolno in državotvorno arhitekturo – tisto, ki nam jo je preteklost vzela in si jo lahko povrnemo le sami. Predsednik vlade še vedno domuje v stranski ulici, tik za srednjo ekonomsko šolo. Predsednik Republike v svoj ured še vedno vstopa na stranskem vhodu v sicer lično stavbo, pa vendar le pokrajinsko središče nekdanje province. Parlament domuje v socialistični arhitekturi, njegovo pročelje pa se spogleduje s parkiriščem na Trgu Republike, na katerem kraljuje zelena baraka, kjer pobirajo parkirnino.

  Plečnikova Katedrala svobode (predlog parlamenta) je dočakal edino upodobitev na kovancu in prijatelji iz tujine me vedno znova sprašujejo, kje lahko pogledajo to zanimivo stavbo?!?! (morda bi avtor tega bloga kakšen kotiček lahko namenil tudi Plečniku, njegovi obstoječi arhitekturi in ŠE POSEBEJ tisti, ki je ostala le na papiruju).

  Naj bo za danes dovolj! Veselim se prihodnjih prispevkov na tem blogu… Lp, Domen

 3.   joste - 6.01.2008 16:12

  wow! Hudo si tole skupi nabral. Zanimivo za pregledat, sm se pa že spraševal kaj nastaja na začetku slovenske. Severna vrata torej : )

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !