Dec 27 2007

Projekt Tridana (2)

Konec junija sem poročal o javnem projektnem natečaju za “Poslovno-stanovanjski kompleks Vilharjeva”, ki sta ga objavili Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije in Tridana. Vseboval naj bi trgovske, poslovne in stanovanjske kapacitete v skupni nadzemni površini 34 tisoč bruto kvadratnih metrov. “Težak” naj bi bil okoli 50 milijonov evrov.

V sredini septembra so objavili natečajne rešitve. Prvo nagrado so dobili v arhitekturnem biroju Bevk Perović arhitekti.

Iz poročila žirije (www.arhiforum.si): Rešitev je izdelana do podrobnosti, daje velike obete dobri izvedbi. Elaborat v celoti dosega in presega razpisne pogoje. Urbanistična zasnova temelji na notranji ulici, omejeni s transparentnimi (steklenimi) stenami, ki funkcionalno delijo in vizualno povezujejo ves prostor pritličja.

Volumen stavbne gmote pokriva prosojna lupina, ki odkriva namen in obeta igre svetlobe podnevi in ponoči. Trodimenzionalnost oz. globino fasade, višje stanovanjske stavbe, dosega s plastmi izpostavljenih senčil in v notranjost umaknjene fiksne fasade: Prosto odpiranje in zapiranje senčil omogoča stalno spreminjanje fasade in dinamiko. Fasada iz bakrene perforirane pločevine in tkanine pokriva celotne volumne. Pretežno steklena fasada poslovnega dela pa je potisnjena na sam rob konstrukcije. Na ta način loči globinsko strukturirano stanovanjsko fasado od ploskovne, poslovnega dela. Izbor materialov primeren zahtevi po minimiziranju stroškov vzdrževanja.

Foto: ZAPS

Foto: ZAPS

Foto: ZAPS

Po mojem mnenju zelo zanimivo in všečno. Komaj čakam na gradnjo.

 1. nagrada (Aljoša Dekleva idr.):

Foto: ZAPS

 • Share/Bookmark

7 odzivov
7 odgovorov v “Projekt Tridana (2)”

 1.   chuck&sushi - 29.12.2007 09:20

  zelo bolj všečna kot pa 100metrska stolpnica pcl-ja

 2.   daeron - 29.12.2007 11:21

  Ja, se strinjam… PCL oz. Emonika je bolj kot ne steklen kvader, ta pa je nekaj posebnega… Še dobro, da je na primerni lokaciji, da bo ja opazna. :)

 3.   Matic - 29.12.2007 12:37

  A to bo stalo bolj v smeri Dunajske ali Šmartinske? Ker ga bo v smeri Dunajske PCL precej zasenčil [z višino namreč]

 4.   daeron - 29.12.2007 15:29

  Povsem v smeri Šmartinske… Na križišču s Topniško, Vilharjevo in Šmartinsko cesto.

  Slika lokacije:

  http://urbanaslovenija.blog.siol.net/files/2007/06/tridana_lokacija.jpg

 5.   tanja - 20.11.2008 16:45

  ne paše v okolico, nm se mogla več brez modrca po sobi sprehajat k bodo pohotni poslovneži bulil skoz okna te v barvi “čudovite” oranžne stavbe wtf no a bi lahko kšn park začel gradit ne pa stanovanjsko-poslovnih objektov k poleg nepraktičnosti še šepajo na estetski ravni

 6.   Miloš - 15.12.2008 17:58

  Ta projektna zasnova je zelo všečna. Naj nas nekdo obvaruje arhitektov, ki klatijo po nebu (primer nova grdobija, ki je zrasla na križišču Vilharjeva/Železna)in to v beli Ljubljani ali turbo investitorjev, ki morajo na vsak način doseči maksimalen koeficient pozidave na m2, da bo mošnja polna cekinov.

 7.   Urbana Slovenija » Situla - 29.05.2010 18:40

  [...] 27.12.2007: Projekt Tridana (2) [...]

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !