Jul 29 2007

Hiša Gradaška

Objavil daeron 29.07.2007 pod LJUBLJANA, Nedeljski detajli, Sadar-Vuga

Stanovanjska hiša oz. blok Gradaška je delo arhitekturnega biroja Sadar-Vuga. Dokončana je bila v letu 2006.

Nahaja se v elitnem delu Ljubljane, Trnovem, med nizkimi starejšimi stavbami. S svojo zanimivo sodobno obliko sicer izstopa iz okolice, vendar ne deluje moteče. Takšni manjši moderni posegi v soseske so zadnje čase dokaj pogosti in dajejo Ljubljani pridih visoko arhitekturno razvijajočega se mesta. Tako Ljubljana postaja mesto detajlov sodobne kvalitetne arhitekture, ki jo najdeš na mnogih skritih lokacijah.

Stavba ima dvanajst velikih luksuznih stanovanj in vsako obsega več nadstopij. Osrednji bivalni del pri vseh enotah obsega 1,5 ali 2 nadstropji. Stanovanja tvorijo celoto, ki so jo avtorji poimenovali “tridimenzionalni tetris”.

Vse fotografije so last arhitekturnega biroja Sadar-Vuga.

 • Share/Bookmark

23 odzivov
23 odgovorov v “Hiša Gradaška”

 1.   Tibor Jablonsky - 29.07.2007 12:06

  To je pa sramota za urbanizem v Lj.

 2.   Tomi - 29.07.2007 12:06

  Odlično. Ravno zadnjič, ko sem slikal most v okolici, sem se spraševal, če je to samo stanovanjski objekt ali pa je tudi del, namenjen poslovni dejavnosti, ker je hiša tako dinamična.

 3.   matc - 29.07.2007 13:58

  Sramota za urbanizem je neurejeno Krakovo, kjer si vsak lastnik parcele dovoli graditi zmazke! Hiša Gradaška pa je prinesla urbano merilo…Živimo v mestu in ne na vasi a marsikdo to pozablja in ne zna živeti z mestom, ker hrepeni po lastnem vrtičku in kozolcu. Napredek se rojeva v mestih in ne na vasi.

 4.   chuck&sushi - 29.07.2007 18:40

  saj s stavbo ni narobe to da bi bila premoderna al pa kaj jst vem…problem je u tem da je grda…in da je to posilstvo nad okolico…xxs je tut sodobna arhitektura pa se supr sklada z okolico…ta bajta mi pa zgleda pač k en zmazk…ena oglata bajta s prekomerno količino stekla (pa mam drgač rd steklo)…glede na to da sta avtorja s&v bi stavba lahko bila kej zaobljenega…ne pa oglato! oglatega smo polni še iz polpretekle zgodovine (komunizem pa te scene)

 5.   hej hej - 31.07.2007 11:53

  Podobno zadevo so pred leti zgradili v Mariboru v elitnem predelu mesta pod KAlvarijo med starimi nemškimi meščanskimi vilami. Vsega skupaj je 10 urbanih vil s 100 stanovanji

  http://www.komunaprojekt.si/imageDir/511b82cc-a7a8-4fea-8c73-f1dc2265adae.JPG

 6.   hej hej - 31.07.2007 11:54

  Še ena slikca

  http://www.mojdenar.si/komuna/imageDir/ca394f94-927f-420d-a487-814070035f34.jpg

 7.   hej hej - 31.07.2007 12:09

  Aja, da ne bodo samo ljubljanski projekti predstavljeni. V Mariboru se tačas gradijo tri velike soseske Na Pobrežju – z nekaj več kot 1000 stanovanji, na Magdaleni – z nekaj več kot 600 stanovanji – in na Betnavi – s tremi 17 etažnimi stolpnicami in dvema 6e objektoma s skupaj 462 stanovanji.

  Evo soseske, ki se gradi v Magdaleni, ki je ena izmed elitnejših predelov mesta zraven kliničnega centra, s parki, fakultetami, itd

  Magdalena 1-2 -vsa okolica s tovarniškimi halami v okolici je že zravnana z zemljo

  http://www.mtb-doo.com/uploads/pics/magdalena2montaza_1.1.jpg Magdalena 1-2 http://www.mtb-doo.com/typo3temp/pics/2700683040.jpg

  Magdalena 3 http://www.mtb-doo.com/typo3temp/pics/f82691bb4c.jpg

  http://www.mtb-doo.com/typo3temp/pics/58367e7454.jpg

  http://www.mtb-doo.com/typo3temp/pics/cabe9c0c65.jpg

  V središču Maribora, na levem bregu Drave, se že prodajajo stanovanja, po mnenju investitorja primerna predvsem za mlade pare in družine, ki si želijo mirnega okolja, po drugi strani pa bližino vseh pomembnejših ustanov in raznovrstnih storitvenih dejavnosti. BARBARA HERJAVEC

  Celotni kompleks. Na območju nekdanje tekstilne tovarne Merinka na Taboru investitor MTB gradi poslovnostanovanjske objekte Magdalena. V sklopu projekta bo pet objektov, ki imajo v pritličju poslovne prostore in omogočajo stanovalcem v bližini urediti raznovrstne opravke. Stanovanja so primerna mlajšim parom in mladim družinam prav zaradi lege, saj so v neposredni bližini manjši mestni park, številni nakupovalni centri, osnovne in srednje šole, zdravstveni dom in bolnišnica. Razgibano je tudi športno in rekreacijsko območje, saj se v bližini nahajajo športna Dvorana Tabor, Ledna dvorana, Športni park Železničar, atletski poligon Poljane in Športno društvo Studenci. Javni transportni sistem vsebuje železniš ko postajo pri Magdalenskem parku in centralno avtobusno središče pri bolnišnici.

  Magdalena 1 in 2. Oba kompleksa skupaj vsebujeta 278 stanovanj različ nih velikosti, od garsonjer do štirisobnih stanovanj, med katerimi prevladujejo eno in dvosobna stanovanja. V kvadratnih metrih to pomeni preko 12.200 m2 površine. Objekt Magdalena 1 je že v celoti prodan, torej vseh 140 stanovanj. Prosta pa je še okrog polovica stanovanj v drugem objektu Magdalena 2. Ta objekt ima 138 stanovanj, od tega 5 garsonjer in 5 enosobnih stanovanj, ostalo pa so dvosobna, trosobna, tro- in polsobna ter štirisobna stanovanja. V pritličju je na južni in zahodni strani 10 stanovanj z atriji in terasami, na severni in vzhodni strani objekta pa so lokali. Med obema objektoma bosta urejena igrišče in zelenica. Pri vhodu v garažo bo uvozna rampa v kletne prostore, kjer so za lastnike stanovanj uredili parkirna mesta ter parkirne bokse z avtomatskimi vrati za stanovalce v peti etaži. Poleg tega so v kleteh uredili še shrambe stanovanj in kolesarnice. Za obiskovalce stanovalcev Magdalene bo na voljo 45 zunanjih parkirnih mest, od tega šest tudi za invalide. V pritličju bo 16 poslovnih prostorov, namenjenih različnim dejavnostim, v prvem nadstropju pa še dva, namenjena mirnejši dejavnosti.

  Stanovanja. Primerna so predvsem za tiste, ki želijo mirno in varno okolje, hkrati pa jim veliko pomeni hiter dostop do vseh najpomembnejš ih ustanov in storitvenih dejavnosti. V prvih štirih etažah so standardna stanovanja, v zadnji, torej peti, etaži pa so predvidena izključno nadstandardna stanovanja, ki bodo imela višjo svetlo višino prostorov in nadstandardno opremo. Vrata teh stanovanj so višja, na terasah pa je položen tropski les bangkirai, ki je odporen proti vlagi. Vsa stanovanja imajo pokrit balkon, ložo ali pa pokrito teraso v atriju, stanovanja v pritličju pa so primerna tudi za bivanje invalidov. Kvadratni meter stanovanj v prvih štirih nadstropjih za objekt Magdalena 2 stane 1.480 evrov, kvadratni meter stanovanj v petem nadstropju pa 1.650 evrov. V sklopu cene stanovanja je tudi eno parkirno mesto, katerega cena je 7.500 evrov. Možen je tudi odkup dodatnega parkirnega mesta tako za stanovalce kot tudi zunanje kupce.

 8.   daeron - 31.07.2007 16:54

  OK, da nekaj razjasnimo.

  Tole je bilo zadnjič, da se v komentar piše kar samostojen članek. Zavedam se projektov, ki se dogajajo v Mariboru, vendar pa je o njih malo na spletu, za predstavitve pa potrebujem ustrezno slikovno gradivo. Seveda me najbolj zanimajo nove tri stolpnice, ki so v gradnji, vendar pa razen zelo nekvalitetnih skic na internetu ne najdem nobene ustrezne vizualizacije. Zato jih žal še nisem predstavil.

  Če imaš kakšno pobudo, kaj bi lahko predstavil na blogu in mi daš povezave do ustreznega gradiva, bom z veseljem kaj objavil. Če se mi bo zdelo zanimivo seveda. E-mail: urbana.slovenija(at)gmail.com

  Ker je pa to moj blog in sem tudi odgovoren za vsebino na njem (ter tudi sam odločam, o čem bom pisal), ne bom pustil poseganja vanjo na tak način, oz., da bi ga izkoriščali za regionalno “preseravanje”.

  Lp!

 9.   janedoe - 1.08.2007 16:56

  Je kdo od vas že bil v hiši o kateri govorimo in se imenuje Gradaških 12? Predvidevam da ne. Prvo si vse skupaj dobro oglejte! In še to, da ne bo pomote: projektant stanovanjske hiše na Gradaški 20 v Lubljani se imenuje SADAR VUGA ARHITEKTI d.o.o. in čisto nič drugače. Pa lepo se imejte še naprej.

 10.   dado - 3.08.2007 12:36

  Stavba je posilstvo – kot je nekdo že omenil. Pa vendar ne zaradi oblike, ki je zelo moderna in čista. S tem, da je “oglata” ni nič narobe, linija (ravna črta) je namreč znak dela človeške roke – znanja, se pravi civilizacije. Pač pa zaradi lokacije. Zaradi pomembnega prispevka k kulturni dediščini so krakovske hiše pod spomeniškim varstvom in se tam takšna stavba (v takšnem dominantnem merilu) naj nebi pojavljala. Zaradi zelo močnega gradbenega lobija pa so hiši Gradaška dali vsa (ne)ustrezna dovoljenja. XXS je primer kako bi se tam lahko gradilo.

  Žalostno pri vsem tem pa je, da je v Ljubljani še toliko območij (tudi v ožjem centru), ki kričijo po ustrezni revitalizaciji pa jih investiroji tudi povohajo ne!

 11.   Matic - 4.08.2007 17:17

  Sramota za LJ – Krakovo je zaokrožena arhitekturna celota majhnih ribiških hišic in ima “boemski” pridih, potem pa nek beton s steklom tlačit noter… nimam nič proti Sadar-Vuga, samo naj se ljudje izživljajo drugje – kot da v LJ ni dovolj grdih predelov, ki bi jih bilo rteba polepšati…

 12.   stojan - 6.08.2007 15:38

  mene je sram, da se LJ hvali s takšnim skropucalom.

 13.   miska - 6.08.2007 16:20

  res je. s hiso ni nic narobe, ampak tja pa sigurne ne pase. 1. je to cisto drugacno okolje, ceprav je center zelo blizu. 2. je gabarit z zadnje strani precej presezen, prevelik in popolnoma neutemeljeno umescen. ne vem kdo je odobril paprije za tak projekt… pa dobro, sej ni samo v LJ problem pri teh papirjih…

 14.   ervinator - 10.08.2007 13:34

  Tudi jaz menim, da je stavba lepa, vendar ne paše v tisto sosesko. Tako kot Mueller ne paše na Čopovo.

  Malo za šalo, malo zares pa tole pismo arhitektom: http://www.partiv.com/2007/07/19/dear-architects-i-am-sick-of-your-shit/ ;)

 15.   ambala - 21.08.2007 02:31

  kot že rečeno: morda arhitekturni biser, a urbanistični polom. Kot že marsikateri v Ljubljani, zato pa izgleda kot skrapucalo in mnogokatera poslopja ostajajo popolnoma neopažena.

  Nizozemci niso samo dobri arhitekti, predvsem postavljajo svoje kreacije v okolje, kjer jih lahko “občudujemo”…

 16.   eh... - 23.08.2007 10:12

  Ta Big Brother ne sodi v Krakovo! Sožalje vsem, ki živijo v akvarijih po 3.500 evrih/m2 in ki jih opazujemo, ko gremo mimo zvečer, kaj kuhajo, gledajo …

 17.   David - 25.08.2007 16:09

  Objekt je resnično izjemno delo izrednih arhitektov, mi je pa še zelo všeč minimalistična notranjost. Lokacija se zdi napačna, a bi rad le dodal da bi stavba takšnega izgleda med samimi oglatimi in steklenimi stavbami okoli izgleda zelo monotono in ne bi izstopala do prave mere. Tu sicer izstopa s svojo modernostjo, kar pa mogoče le ni tako napačno kot zgleda na prvi pogled. Število tako umeščenih stavb naj ne bo preveliko, saj bo drugače nastal arhitekturni kaos.

 18.   lilali - 31.08.2007 15:24

  A kdo ve, ce so stanovanja v tej hisi se naprodaj. In ce so – kje?

 19.   FataMorgana - 28.10.2007 13:31

  lilali samo štiri stanovanja so vredna nakupa (tista ki gledejo na grad) ostalo je shit ( kupci teh ostalih so kupili in plačali prvim štirim vse)……

 20.   albin - 13.02.2008 16:01

  Menim, da so te novodobne arhitekturne družine, kot so avtorji te stavbe izobraženi, ali izučeni, ne pa tudi modri. Vsi bi radi izpostavili svoj umetniški izraz, ki roko na srce, marsikomu ni pogodi. Ne bi niti izpostavljal konkretnega primera. Pomembno je le biti kontroverzen, drugačen in opazen. To je slog za nogometna igrišča, za peke kruha, ljudi za šankom, vsekakor pa NE za pomemben in odgoveren poklic kot je stavbarstvo. Žalosten se sprehajam v takem “pomp” okolju.

 21.   foxtrott - 11.04.2008 12:26

  ne vem, pomoje imata SVA blazno majhne tiče, da se morata tako ven metat…

  sicer pa… se pridružujem mnenju Albina in drugih podobnih komentarjev. ne vem, zakaj smo tako obsedeni s kopiranjem poceni tuje arhitekture. v švici, skandinaviji so banke, podjetja v starih, obnovljenih zgradbah, revitalizacija je na najvišjem nivoju (no, tudi razne futuristične plombe so na malo višjem nivoju kat naši müllerji). meni osebno ima krakovo nek poseben šarm, ki ga že težko najdeš v evropskih metropolah, naš plac za FA pod brajdo je pa sploh najlepši del ljubljane :)

  samo še par misli za konec… vsak tujec, s katerim sem se pogovarjal, je najbolj navdušen nad intimno simpatičnostjo ljubljane. itak moramo mi najprej emoniko zgradit, da ja sfižimo vse skupaj :s

  najboljše je poslušati nadobudne “arhitekte”, kako so navdušeni nad drznostjo raznih SVA in podobnih. ne vem, če je bila drznost kdaj poglavitni faktor v arhitekturi. npr – eden nekaj postrani naredi, pa je frajer že toplo vodo izumil. matr, saj je cela stara ljubljana postrani…

 22.   TURY - 24.01.2009 01:14

  Tud arhitekti morjo preživet se vam ne zdi? Investitor je tisti, ki se odloči kako bo gradnja izgledala, ne pa arhitekt. Arhitekt dela po naročilu. Potem so tukaj še urbanisti, ki so (ne)odgovorni, da se taka gradnja znajde v določenem prostoru. SVA sta sprojektirala vrhunski objekt. Tudi proporci se skladajo z okolico (okna)… Ampak kot sem že dejal, investitor je bil tisti, ki je verjetno želel, da stavba nekako tudi izstopa, da bo atraktivna, da se bo dobro prodala, itd. krivda, da objekt ne paše v okolico je po moje izključno na strani urbanistov in mestnih veljakov, ki so bili pripravljeni za neko plačilo s strani investitorja projekt podpreti in izdati gradbeno dovoljenje. Kaj češ, denar – Sveta vladar…

 23.   HallieHays18 - 8.09.2011 12:55

  This is cool that we are able to get the loan moreover, this opens up completely new opportunities.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !