Jun 25 2007

Slovenski park

Glede na to, da danes praznujemo 16. rojstni dan naše države, sem se odločil, da tokrat predstavim projekt, ki je verjetno najbolj domovinski do sedaj.

Gre za Slovenski park, projekt arhitekturnega biroja Genius Loci.

Tekst s spletne strani Genius Loci:

PARK SLOVENSKE DRŽAVNOSTI (JUŽNI PARK) Petnajst let po osamosvojitvi je Slovenija v urbanistično simbolnem smislu še vedno »podnajemnik« na reprezentančno že močno razvrednotenem prostoru prejšnjega obdobja. Park slovenske državnosti z najbolj reprezentativnimi stavbami nove slovenske države bi, tako kot se je to zgodilo z vsakim pomembnim obdobjem naše zgodovine, zaznamoval osamosvojitev Slovenije in njen povratek v demokratično Evropo tudi v urbani strukturi mesta. Park je zamišljen na obširnih nepozidanih površinah na stiku mestne magistrale (Barjanska-Slovenska-Dunajska) z Barjem in Ljubljanico v skladu z znano idejo, da mestna magistrala na podaljšani trasi rimskega Carda Maximus poveže Savo in Ljubljanico ter da se na obeh zaključkih uredi večji park (za razliko od ostalih ljubljanskih vpadnic, ki se podaljšujejo naprej v regijo). Park je oblikovan kot velik travnik krožne oblike s premerom 500m, ki je obdan s krožno interno dostopno cesto in obročem višje gostejše vegetacije. Ob robu parka se postavijo vsi najbolj pomembni objekti in simboli slovenske državnosti: Knežji kamen, parlament po vzoru Plečnikove Katedrale svobode, rezidenca in urad predsednika in predsednika vlade, rezidenca za gosta,…. ter pomembna slovenska spominska obeležja. Tu je prostor za protokolarne sprejeme in postavitve častnih vodov ter prostor za manifestacije in proslave. Obenem je park tudi turistična točka na vstopu v krajinski park Barje z Info centrom in rekreacijska travnata površina za sprehode, sončenje ali drsanje, spuščanje zmajev ali balonov, prireditve na prostem, nekakšen novi Tivoli. Rob parka je oplemeniten s formo vivo. Nova brv ga povezuje z znamenito Plečnikovo cerkvico sv. Mihaela na drugi strani Ljubljanice, pristan ob brvi pa je izhodišče za turistično plovbo po reki. Park je posrednik med grajenim mestom in naravno krajino ter zaustavlja stihijsko širitev urbanizacije v Barje. V ekonomskem smislu gre za zamenjavo utesnjenih in razdrobljenih površin ter objektov v središču Ljubljane s cenejšimi površinami ter novimi arhitekturno atraktivnimi objekti v reprezentančni in prijetni parkovni ureditvi na robu mesta in s tega stališče ne predstavlja velike investicije. Sproščeni objekti v središču mesta se uporabijo za Univerzo ali mestno upravo. Lokacija najpomembnejših državnih stavb na robu mesta izraža večjo regijsko naravnanost, ne da bi jih bilo zato potrebno preseliti v Maribor ali Novo Mesto. Park leži v Ljubljani, pa vendar toliko stran od središča mesta, da ni samo ljubljanski ampak vseslovenski, dobro dostopen iz vseh regij oziroma neposredno z avtoceste na točki južnega vstopa v mesto.

DRŽAVNI UPRAVNI CENTER (JUŽNI CENTER) Državna uprava je organsko razpršena po Ljubljani, kar otežuje komuniciranje in prostorsko prilagajanje trenutnim organizacijskim razmeram. Tako stanje lahko izboljša enoten državni upravni center. Administrativni center je zamišljen ob mestni magistrali (Barjanski cesti) v bližini Slovenskega parka na drugi strani avtoceste na nepozidanih površinah v velikosti 400×400m. Površina je členjena na 8×8 karejev velikosti 50×50m ki jih po sredini preseka mestna magistrala, prosti kareji pa so pozidani s 14 nadstropnimi 50m visokimi upravnimi objekti 32×32m s 15.000m2 BEP. Z upoštevanjem dodatnih vmesnih trgov bi zazidava obsegala 40 karejev oziroma 600.000m2 BEP, sicer pa lahko tudi več. Objekti se lahko po potrebi v poljubnih kombinacijah združujejo v večje sklope. Razpršene površine državne uprave po mestu bi se postopoma odprodajale in koncentrirale v novih objektih na skupni lokaciji.

Foto: Genius Loci

Foto: Genius Loci

Foto: Genius Loci

Foto: Genius Loci

 • Share/Bookmark

12 odzivov
12 odgovorov v “Slovenski park”

 1.   nakladac - 25.06.2007 11:27
  1. ali niso tam pred kratkim odprli golf igrišče ?

  2. Kakšna je ocena v € za ta slovenski park ?

 2.   turbo - 25.06.2007 12:18

  jej, jej, jej…

  a lahko nekdo lepo prosim pove, kaj zaboga fali stavbama slovenskega parlamenta in vlade? solidna arhitektura, elitna lokacija… zdej pa kar vse na novo. ja, vem, enim je zgradba parlamenta kao preveč socialistična. ej, to je arhitektura, ki ji čist nič ne manjka! in to ne glede na čas v katerem je nastala.

  pa tista plečnikova “piramida”. ne moreš v 21. stoletju gradit hiše iz začetka devetnajstega, pa če je še tako dobra arhitektura. čas je šel naprej, izmisli si nekaj sodobnega, če že moraš nujno imet nov slovenski parlament.

  pa, če sezidaš državne zgradbe malo izven centra, misliš, da si kaj več storil za regionalizem. ha,ha, ta je pa dobra.

  najbolj me pri takih megalomanskih projektih moti to, da slavijo državo, hkrati jih pa boli kita za običajen folk. rabimo parke, zelenice, stanovanja, športne objekte, študentske domove, sodoben javni potniški promet. kraje, kjer se bomo ljudje imeli fajn. NE PA SPOMENIKOV!

  jej, jej, jej…

  turbo

 3.   turbo - 25.06.2007 12:20

  pardon, popravek: “ne moreš v 21. stoletju gradit hiše iz začetka dvajsetega”

 4.   jebiveter - 25.06.2007 12:38

  “najbolj me pri takih megalomanskih projektih moti to, da slavijo državo, hkrati jih pa boli kita za običajen folk.”

  Kaj misliš, da bodo prišli k tebi domov in te vprašali, če ti lahko kaj prinesejo?

 5.   nada - 25.06.2007 12:45

  Še dobro da je to samo vizija neke majhne skupine ljudi. Ljubljana bi bila mnogo bolj evropska,prijazna in sproščena, če bi vandalizem v obstoječih parkih in igriščih izkoreninili z sankcijami trde roke ( povračilo stroškov in fizična obnova storjene škode). Mnogo bolje bi bilo pozornost urbane Ljubljane usmerit v izgradnjo nizkih stanovanjskih blokov z parki in igrišči pod katerimi so garaže in trgovine.

 6.   daeron - 25.06.2007 13:40

  No, strinjal bi se, da je tole bolj kot ne le ideja inštituta Genius Loci in ne nek rezultat javnega razpisa.

 7.   turbo - 25.06.2007 14:05

  “Kaj misliš, da bodo prišli k tebi domov in te vprašali, če ti lahko kaj prinesejo?”

  vsake štiri leta pridejo k meni domov in mi probajo prodati svašta. morda mi bo drugo leto kdo ponujal tole megalomanijo.

 8.   Ana - 26.06.2007 06:43

  Enoten državni upravni center, kaj? Pa saj se človeku kar dviguje v želodcu. In še bolj se nam bo, ko bomo plačevali še za to, da si bo državna uprava na skupnem prostoru “nekaj praskala”. Upam, da se hecate!

 9.   jure - 24.07.2007 10:13

  ce bi bil ta projekt uresnicen, bi center ljubljane dokoncno izumrl. center v veliki meri zivi zaradi vec tisoc zaposlenih v javni upravi in s tem povezanih storitev. ce bi jih preselili na obrobje, bi center tudi cez dan izgledal kot puscava.

 10.   daeron - 29.07.2007 12:01

  Bi se kar strinjal z juretom.

 11.   Janez - 28.09.2007 16:20

  Nekateri arhitekti pač kar trosijo nekakšne odpičene ideje, da bi se vpisali v zgodovino… ali pa mogoče dobili kakšno naročilo in mastno zaslužili. Tile pri Genius Loci so že zakšni…

 12.   Podgurc - 23.08.2009 20:50

  potem bodo pa sami frizerski saloni tam pa računovodski servisi ki s e bodo financirali iz EU denarja tako kot v tehnološkem centru na brdu

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !