Maj 19 2007

Prva faza brniškega potniškega terminala

Objavil daeron 19.05.2007 pod Izven središč, Vseslovensko

Gradnja prve faze potniškega terminala na Aerodromu Ljubljana se je začela lani avgusta, trenutno pa je v zaključni fazi, saj bo celoten terminal odprt že v naslednjem mesecu.

Foto: Aerodrom Ljubljana

Prva faza obsega adaptacijo obstoječega terminala, prizidek k obstoječemu terminalu in izgradnja prvega nadstropja, v katerem so odhodne čakalnice in mejni prehod. Nadstropje bo kasneje povezovalo obstoječi terminal z novim terminalom T2, ki se bo začel graditi leta 2008. V prvi fazi bo letališče dobilo tudi prve štiri aviomostove, ki bodo omogočali potnikom vkrcavanje in izkrcavanje, ne da bi stopili na prosto. Zaradi tega bodo na letališču prilagodili tudi način parkiranja letal.

Projekt širitve potniških kapacitet ljubljanskega letališča je razdeljen na dve fazi zaradi slovenskega vstopa v schengensko območje, saj smo morali zadostiti vsem standardom že v letošnjem letu. Tako s to nadgradnjo Brnik omogoča ustrezno ločevanje potnikov, kapacitete samega letališča pa se niso povečale za toliko, kot je potrebno in tudi načrtovano. Druga faza izgradnje naj bi se pričela po končanem slovenskem predsedovanju Evropski uniji, končana pa v letu 2010. Drugi potniški terminal bo imel 36 okencev za prijavo na let, v eni uri bo lahko sprejel 850 potnikov v prihodu in 850 v odhodu, potnikom pa bo na voljo 38.000 kvadratnih metrov površin.

Foto: Aerodrom Ljubljana

Aerodrom Ljubljana se širi na večih segmentih, tako so že začeli s pripravljalnimi deli novega kontrolnega stolpa, kmalu bodo pričeli z gradnjo novega logističnega centra DHL, pripravljajo pa se tudi na obsežno širitev letališča, ki vključuje prestavitev ceste Kranj-Mengeš, hotelske kapacitete ter gospodarske in poslovne objekte. Več o tem drugič.

Današnje stanje potniškega terminala (kliknite na slike za povečavo):

Potniški terminal 3

Potniški terminal 2

Potniški terminal 1

To priložnost pa bi še rad izkoristil za zahvalo vsem, ki ste na kakršen koli način promovirali moj blog. Veliko vas je, ki ste ga omenili v komentarjih, nekateri ste mu posvetili celo kakšno objavo (npr. just the usual life ali Tako ali drugače o slovenskih blogih). Zahvalil bi se tudi vsem, ki ste Urbano Slovenijo dodali v svoje blogrolle (npr. The Glory of Carniola, Vsaka stvar nekam zadene, hedonistična orgija čutnih radosti idr.). Tudi sam ga bom ustvaril kmalu in se tudi tako poklonil vsem, ki redno berete moj blog, me vzpodbujate in mi vzbujate krivdo, ker nisem preveč reden pisec. Trudim se po svojih najboljših močeh in še se bom. Hvala!

 • Share/Bookmark

14 odzivov
14 odgovorov v “Prva faza brniškega potniškega terminala”

 1.   tomo - 19.05.2007 21:48

  Sicer na to najbrž nimaš vpliva pa vseeno. Glede na to, da gre za občutne posodobitve infrastrukture letališča, ali bo potnike še vedno pričakal rdeči traktor?

  Še vsakič, ko sem pristal na Brniku, sem videl ta traktor. Najbrž ga imajo za prevažanje prtljage. Malce smešno mi je. Čeprav ob lepem vremenu kar klapa v dogodek: lep razgled na Sorško polje, pristanek skorajda med polji, nato te pa traktor pričaka. “Pa sem na kmetih,” si misli kakšen hudomušen tujec.

 2.   daeron - 19.05.2007 21:55

  Hehehe, verjetno bo ostal :P

  Ne more biti vse novo v voznem parku… Nekaj mesecev nazaj so dobili ultramoderen letališki avtobus, ki ga sicer izdelujejo v mariborskem TVM-ju :)

 3. blitz  blitz - 19.05.2007 22:23

  Mene pa bolj zanima, kdaj bo izboljšana povezava Brnika z Ljubljano. Vsa moderna evropska letališča imajo neposredno in zelo hitro nad- ali podzemno železniško povezavo s centrom metropole. Pri nas pa oderuški taksiji, redni avtobus, ki je vse prej kot hiter in tisti posebni avtobus Lj-Brnik, ki včasih pelje, včasih pa ne.

 4.   daeron - 19.05.2007 22:30

  Ja nekajkrat je že bila omenjena železniška povezava, vendar trenutno bolj slabo kaže…

 5.   Αναμαρια - 19.05.2007 22:33

  Nekaj malega se je šušljalo o železnici med letališčem in Ljubljano (ob AC), ampak so te govorice zamrle, čeprav je bilo okoliško prebivalstvo precej naklonjeno tej ideji.

  Je pa res, da se okoli 2012 obeta gradnja povezovalne državne ceste Želodnik-Vodice, kamor bi po obnovljeni cesti Kranj-Mengeš s precejšnjim ovinkom lahko priključili promet med letališčem in prestolnico.

  Ampak jaz sem vseeno kar za nadzemno železnico. Izogne se gneči ob koncu gorenjske AC, prispeva k čistejšemu okolju in je trajna infrastruktura. Pa še precej manjši poseg v okolje kot novo cestovje.

  PS: Tale blog je en izmed boljših, na katere sem povsem naključno naletela v zadnjem času. Kar tako naprej.

 6.   Ljlj - 19.05.2007 23:30

  Povezava Brnika in Ljubljane je predvidena v državnem planu za obnovo železnic (do 2023). Vsaj tako piše v uradnem dokumentu.

  Drugače pa, super fotke! Lepo je, da tudi Brnik dobiva modernejšo obliko…

 7.   Tomi - 19.05.2007 23:35

  Kot avtor enega od omenjenih blogov, ni za kaj. Čeprav sem po stroki popolnoma nekaj drugega, me urbanizem, predvsem povezan s prestolnico in okolico, zelo zanima.

  Drugače je pa v načrtu Ljubljana 2025 omenjeno, da naj bi imelo letališče železniško povezavo s podzemno postajo. Poglejte na strani Ljubljane 2025.

 8.   Αναμαρια - 20.05.2007 00:02

  Zanimivo, da tako nujne in dokaj nezahtevne investicije, kot je želežniška povezava Lj.-Brnik, prelagajo tako daleč v prihodnost.

 9.   Putzmeister - 20.05.2007 21:16

  Dejstvo je da bi železniška povezava z Brnikom bila res dobrodošla a je gradnja precej zahtevna, ker bi ta proga prečkala veliko zelo obremenjenih lokalnih cest ter nešteto poljskih poti. Gradnja z podvozi oz nadvozi bi bila draga, brez njih pa bi nastalo precej nevarnih križanj cest z progo.

  Tudi elektrificirane proge obremenjujejo okolje – z elektrosmogom. In to še zdaleč ni zanemarljivo…

  Mislim da bi bilo prvo potrebno na novo preplastit cesto Mengeš – Brnik ter hkrati urediti krožišča na njej. Nato pa urediti navezavo na novo cesto Želodnik – Vodice.

  Daeron-u želim ti še veliko reportaž na temo urbanizma, ki se počasi le prebuja iz dolgoletnega trdega spanca…

 10.   daeron - 20.05.2007 21:32

  Hvala :)

  Drugače bodo pa tako ali tako že drugo leto začeli s prestavljanjem te ceste zaradi potreb širjenja letališča…

 11.   ervinator - 21.05.2007 09:46

  Ustrašil sem se že, da se s pohvalami poslavljaš. Tale urbanistični dnevnik mi je zares eden ljubših, saj Slovenijo že nekoliko iz daljave gledam. ;)

 12.   dado - 24.05.2007 19:03

  če so problem zemlja in križanja s cestami potem je tu edina rešitev – nadzemna železnica. po možnosti magnetna. sicer je še v razvoju pa vendar… vprašanje je cena?! :)

  imam pa pomislek: nekako se mi zdi, da vsi ti prizidki in dogradtive širšega in ožjega letališkega območja ne tvorijo neke celote. podobno kot btc.

  a obstajajo na netu renderji/animacije letališča (tistega z osmimi aviomostovi) – poleg tistih z uradne spletne strani? mislim na kakšne bolj precizne… interier in podobno?

 13.   Bogdan - 13.06.2007 16:34

  Spostovani,

  tudi meni je vsec zamisel, da bi zeleznica povezala Brnik z Ljubljano.

 14.   Viktor - 9.11.2010 11:16

  Koncem sedemdesetih letih je bivši direktor Projektivnega podjetja Kranj dipl.arh. Oblak dal za tiste in današnje čase zelo inovativno rešitev za rešitev največjega problema slovenskega urbanizma povezava Ljubljana-Krvavec (takrat so modernizirali žičnice )-Brnik-Šenčur- Kranj. Pod Planiškim oz.”Delavskim mostom” v Kranju su na tej podlagi izvedli največje miniranje na Balkanu rezervacija prostora pod mostom eno za mednarodni dodatni tir in drugi bodoči tir za omenjeno hitro železnico. Slednja bi rešila številne ekološke,ter pospešila hitrejšo rast slovenskega gospodarstva z okoli 20.000 novo zaposlenih delavcev. Zaradi tega je za tiste čase cena izgradnje “Delavskega mosta” bila za okoli 30 % dražja.Samo za zavarovalno premijo miniranja hriba nasproti bivše Planike so izvjalci del plačali okoli 250.000 evrov Zavarovalnici Triglav Miniranje hriba je takrat izvajal Geološki zavod Ljubljana pod vodstvom ing. Manjuhina.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !