Apr 22 2007

Knjižnjica Grosuplje

Objavil daeron 22.04.2007 pod Abiro, Izven središč, Nedeljski detajli

Sedmega februarja letos je Grosuplje praznovalo otvoritev prizidka svoje knjižnjice.

Avtorji so arhitekti arhitekturnega biroja Abiro (Miloš Florijančič in Matej Blenkuš), ki so zmagali na republiškem natečaju leta 2004. Novi del knjižnice ima 1750 m2 površin.

S spletne strani Abiro: Obstoječa knjižnica deluje v stari meščanski hiši, ki je spomeniško zaščitena. Predstavlja edino kvalitetnejšo arhitekturo devetnajstega stoletja v Grosupljem, ki je še ohranjena. Ob prenovljeno staro stavbo dozidamo novo krilo, ki je dvakrat večje in vanj umestimo odprt pretočni knjižnični prostor, ki je sodoben, svetlobno in tehnično neoporečen. Stari objekt prevzame zaključene funkcije od poročne sobe do male dvorane za prireditve ipd. Fasada se kot harmonika razteguje po parceli in s členitvijo na steklene in polne vertikalne zaslone odpira nov knjižnični prostor proti centralnemu mestnemu ambientu. Nevtralnost in monumentalnost se izmenjujeta tako, da je paviljonski objekt vraščen v mestno tkivo, njegova nevsiljiva pojavnost pa dopušča stari stavbi dominantno vlogo. 

Foto: Miran Kambič, Abiro 

Foto: Miran Kambič, Abiro

Foto: Miran Kambič, Abiro

Foto: Miran Kambič, Abiro

 • Share/Bookmark

4 odzivov
4 odgovorov v “Knjižnjica Grosuplje”

 1.   AzzQim - 22.04.2007 11:48

  No, ja. Tisto o nedominantni vlogi malo dvomim, ker takole izgleda, da je stara hiša le neka nepomembna vaška gostilna. Sicer pa je dodatek. samostojno gledano, zelo všečen – zunaj in znotraj.

 2.   Matic - 23.04.2007 21:32

  Predvsem znotraj…

 3.   ambala - 24.04.2007 23:42

  izgleda kot knjige ali knjižne police… lepa rešitev. se pa strinjam, da izpade hiša zelo nimorna

 4.   vida - 24.03.2009 14:57

  bo treba it pogledat, a ne?

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !