Apr 09 2007

Tri stolpnice Dravlje

Biro Sadar-Vuga je za Lesnino Inženiring oblikoval tri stanovanjske stolpnice s skupno 480 stanovanji. V predlogu biroja ima prva pritličje in 18 nadstropij, druga 19 in tretja 20 nadstopij, z višino nekaj manj kot 80 metrov.

Zgrajene bodo na trenutno nepozidani zelenici, ločeni od trenutnih visokih blokov s parkovnimi površinami. Tako naj ne bi vplivale na kakovost bivanja dosedanjih stanovalcev. S štirimi podzemnimi parkirnimi etažami naj bi zagotovili nadstandardno veliko število parkirišč.

V lanskem letu so se pojavile polemike glede projekta s strani obstoječih prebivalcev predvsem glede višine in sence (kar ne bi smel biti problem glede na precejšnjo oddaljenost z vmesnim parkom), večja obremenjenost s prometom ter dejstvo, da je bil precej let nazaj del zemljišča namenjen gradnji nove osnovne šole. Mestne oblasti so to ovrgle z argumentom, da se je naravni prirastek zelo zmanjšal in da kljub novogradnjam nova šola ni potrebna.

Potem so se le te umirile, sedaj pa lahko kar naenkrat vidimo na spletni strani mestnih urbanistov predlog mestnega odloka, ki uvaja veliko sprememb za celotno območje Dravelj, med drugim tudi omogoča gradnjo omenjenih treh stoplnic s sicer malo spremenjenimi gabariti 4K+P+18 (kar pomeni, da bodo imele vse tri največ 19 nadzemnih etaž). O odloku bodo mestni svetniki glasovali na svoji seji 23.4.2007 in tako predvidoma končno omogočili malo velikopoteznejši projekt naše prestolnice.

. Foto: Sadar-Vuga

Foto: Sadar-Vuga

Foto: Sadar-Vuga

Foto: Sadar-Vuga

Foto: Sadar-Vuga

 • Share/Bookmark

15 odzivov
15 odgovorov v “Tri stolpnice Dravlje”

 1.   jan - 11.04.2007 11:19

  Hudo! Izgledajo odlično! Končno res ena ambiciozna poteza… Upam, da bojo zgrajene.

 2.   ambala - 14.04.2007 22:09

  Hmm zanimivo. Sem mislil, da so časi stanovanj v stoplnicah že mimo.

 3.   Tris - 25.04.2007 20:56

  Groza… sam to lahko rečem. Sej stolpnice same po sebi čist lepo zgledajo in res lahko rečeš “Hudo”, AMPAK umestitev v prostor – glava boli! Tole paše nekam v mesto oz. znotraj “obroča”, ne pa na mestno obrobje, glede na to da v celih Dravljah in okolici ni višje stavbe od 12 nadstropij. Če jih zgradijo, hočem odškodnino za pokvarjen razgled!!!

 4.   Brilejeva - 26.04.2007 00:56

  Dej prosm no Jan ne seki klobas če bi ti gledu te stolpnice skozi okno… Kam se bo usulo novih 3000 ljudi? Infrastruktura Brilejeve ulice komaj zadovoljuje potrebe vseh nas ki tukaj živimo…. NOČEMO gledat 3000 novih ljudi ki bodo svetl na naši ulici, naših površinah za rekreacijo… Čakalna doba na blagajnah v trgovini Spar na Brilejevi je že sedaj 10 minut popoldan še več! Dejansko bi z gradnjo Brilejeva ulica pridobila še toliko več ljudi, česar obstoječa infrastruktura ne more požreti. Naj gradijo na pofukanem Barju kjer je dost placa.

 5.   Brilejeva - 26.04.2007 01:03

  Še neki- na 3. sliki so levo od stolpnic narisana drevesa… Kakšna drevesa neki, tam sta 2 ulici hiš, vse do Regentove cest, vse natrpano… Kako potem arhitekti prikažejo, kot da je miljon placa… kreteni!

 6.   Brilejeva - 26.04.2007 01:20

  EDIT: ok so narisane hiše samo WTF? a bo bajta stran 3m od stolpnice?

 7.   daeron - 27.04.2007 11:15

  Morda ni ravno najbolj perfektna lokacija za tako gradnjo (ob obvoznici ali ob vpadnicah bi bila boljša), ni pa tudi najslabša. Navsezadnje bodo stolpnice del že tako velikega blokovskega naselja.

  Investitor bo moral poskrbeti za parkirna mesta v skladu z današnjimi standardi, zato bo morda problem le bolj gost promet na cestah (preveč parkiranih vozil pa zagotovo ne).

  Drugače pa živite v mestu, v urbanem okolju, ki se širi. To, da nočete videti novih ljudi, ki bodo zasedali rekreacijske površine… Takšna miselnost pač ne paše v mesto. Ne bo pa 3000 novih ljudi, kvečjemu 2000. Zagotovo pa verjamem, da bodo tudi trgovci ipd. poskrbeli za “svojo rit” in razširili obstoječe in zgradili nove trgovine npr. Je pa v bližini tudi Mercatorjev hipermarket, ki ga širijo…

  Upam, da bo stroka nepristranska in bo upoštevala standarde kvalitete bivanja že obstoječih prebivalcev.

 8.   wef32 - 29.04.2007 12:02

  Drugače pa živite v mestu, v urbanem okolju, ki se širi. To, da nočete videti novih ljudi, ki bodo zasedali rekreacijske površine… Takšna miselnost pač ne paše v mesto.

  To da piješ coca-colo, takšna miselnost pač ne paše tja. Moral bi piti vino.

  Nimaš blage.

 9.   daeron - 29.04.2007 13:23

  To sem rekel ob pogoju, da se ne spreminjajo oz. poslabšajo pogoji bivanja obstoječih prebivalcev. Med to pa ne morem šteti razgleda na prazen travnik, ker se v mestu pač spreminjajo. Ne bi rekel, če bi bila stolpnica direktno nasproti kakšnega od draveljskih blokov, te pa so oddaljene najmanj 60 metrov, vmes pa bo urejena rekreacijska površina, torej park. Me pa res malo skrbi oddaljenost od bližnjih hiš.

 10.   mr1969 - 8.05.2007 10:21

  Nekaj splošnih dejstev: 1. Projekt je predimenzioniran zaradi želje po zaslužku (4K+1P+18 je preveč, če vemo, da imajo bloki v Dravljah (1K+P+10), kar je lahko tudi največja višina. V neposredni bližini je vrtec Mojca – bivanje otrok v času morebitne gradnje!! 2. Infrastruktura je premajhna za takšen obseg (dostop, izhodi iz garaž,..). Dostop do obvoznice se naj uredi preko Regentove oz. še bolje navezava na avtocesto v Pržanu – minamalno ureditev dvopasovnice. 3. Vse ostale obstoječe zelene površnine morajo ostati takšne kot so (predvidene garažne hiše namesto otroških in športnih igrišč!), saj se v nasprotnem primeru poslabša kvaliteta življenja. 4. V svetu počasi prevladuje pojem kvalitete bivalnih razmer, saj na ta način pozitivno delujemo v smeri razvoja družbe. V Italiji pretekli teden nisem videl stanovanjske gradnje, ki bi bila višja od 4 nadstropij. 5. Ljubljana ima dovolj površin za gradnjo, in ni potrebno na vrat na nos graditi “betonskih monstrumov”. Primernejša bi bila gradnja 2,3,4 nadstropnih stolpičev-vil, a to se kapitalu verjetno ne izplača. 6. Mislite na naše in vaše otroke. Neprimerno okolje slabo vpliva na vse, saj lahko otroci hitro zapadejo v težave (napadi, kriminal, droge…). Betonske soseske spodbujajo takšno delikventnost… Premislek še enkrat, popravek projekta (bolje) oz. ureditev zelene površine brez gradnje (najbolje).

 11.   Maja - 8.05.2007 22:52

  Vi, ki pisete, da je to cudovita lokalcija, se sploh ne zavedate majhnosti tega hribcka, na katerem naj bi stale te tri giganske stolpnice.

 12.   Mr. Brownstone - 11.06.2007 23:51

  Hm, js pa sam rdeče križce vidm namesto slik.

 13.   daeron - 22.06.2007 08:33

  Žal sem slike objavil s spletne strani avtorjev, ki so jih pa umaknili :(

 14.   Femme Windtale - 6.08.2007 15:07

  na teh zemljiščih ni nobenih bajt iz preprostega razloga…ker je slaba podlaga za gradit. bajte, kot jih vidite v okolici predvidenih stolpnic, so vse zgrajene na produ in so zaradi tega zgrajene v “otočkih”, kjer so tla pač prodnata. sicer pa – glede na to, da so ljudje danes pripravljeni plačati masten denar, da živijo na barju, bodo zagotovo tudi tu pokupili vsa stanovanja po nenormalnih cenah… včasih so ljudje gradili, tam kjer je bilo optimalno, danes pa pač povsod.

 15.   Bril3jeva - 30.04.2008 09:01

  Mi živimo v bloki, ki je čisto blizu tega. In če tam zgradijo stolpnice, ki bodo še enkrat večje od naše. Saj potem na tisti strani svetlobe vbistvu ne bo. Tako se strinjam tudi z tem, ko so govorili proti temu, da bo na Brilejevi 3000 novih ljudi….

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !