Apr 08 2007

Garažna hiša Šentpeter

Objavil daeron 8.04.2007 pod Abiro, LJUBLJANA, Nedeljski detajli

Garažna hiša Šentpeter (tudi Šarabon) je manj kot leto stara parkirna hiša na območju Kliničnega centra v Ljubljani. Zasnoval jo je Abiro, lastnik pa je Kranjska investicijska družba.

Garažna hiša ima dve podzemni in šest nadzemnih etaž. Pritličje je namenjeno javnemu programu (trgovina, drogerija, gostinski lokal…), v ostalih sedmih etažah pa je 547 parkirnih mest. Bruto površina znaša 31.000 m2.

Opremljena je z najnovejšo tehnologijo in je pogosto označena kot najsodobnejša parkirna hiša v Sloveniji in Evropi. Parkirna mesta so nadpovprečno (2,5 m) široka. Investitorja je stala 12,5 milijona evrov.

Foto: Abiro

Foto: Abiro

Foto: Abiro

Foto: Abiro

Foto: Abiro

Kljub velikemu pomanjkanju parkirišč v okolici Kliničnega centra, jih je Šentpetru vedno na voljo veliko. Glavni razlog za to so predvsem visoke cene. Že letos naj bi začeli z gradnjo še ene dosti večje parkirne hiše ob Bohoričevi ulici (na mestu velikega parkirišča ob urgentnem bloku, ki je vseskozi dobro zasedeno). Bomo videli, kaj bodo naredili s cenami tiste. Prav sramotno, kako so vsi pločniki okoli kliničnih bolnišnic zaparkirani s pločevino, parkirna hiša pa skorajda samuje (malo karikirano rečeno).

 • Share/Bookmark

14 odzivov
14 odgovorov v “Garažna hiša Šentpeter”

 1. Fetalij W. Tyschew  Fetalij W. Tyschew - 8.04.2007 13:49

  ravno včeraj sva se s kolegico peljala mimo in je govorila, da so cene smešno visoke… je pa zanimiv dizajn, notri pa še nisem bil

 2.   chuck&sushi - 8.04.2007 13:55

  obupna agresija nad okolico kliničenga centra…kaj če bi še kej tazga naredl nasprot KCja..mogoče kkšno vijolčno skropucalo z rumenimi pikami…ta bi šele pomirjujoče delovala na ljudi….lahko pa bi nou stadion dal km u bližino kjer bi biu usak tedn najmn en koncert in to tak ki bi ga slišala cela ljubljana….polom je ta šentpeter

 3.   Brane - 8.04.2007 14:02

  Sam sem zaposlen v KC in moram reči, da sem dobesedno ogorčen nad cenami v tej parkirni hiši. Zaračunavajo ti celo obisk WC-ja in sicer kar 0,50€. Zanimivo je tudi dejstvo, da so tudi artikli v Merkatorju, ki je v pritličju, dražji.

 4.   daeron - 8.04.2007 14:06

  Sam sem že večkrat kaj na hitro kupil v Mercatorju, višjih cen ravno nisem opazil (je pa res, da so bili res manjšni nakupi).

  Parkirna hiša pa mi je oblikovno zanimiva, a mi ne paše najbolj v to okolje…

 5. Big Gigant Head  Big Gigant Head - 8.04.2007 14:20

  Malo je nerodno zgrajena.

  Še eden od zaposlenih v garažni hiši mi je rekel da je vozišče malo ožje in da okoli nekaterih stebrov težje prideš.

  Sicer osebno še nisem bil tam, a sem tudi slišal to od nekaterih drugih.

  Pri merkatorju pa pravijo, da je vsaka njihova trgovina samostojna in da sami postavljajo cene. Tako, da to da je malo dražja ni nič presenetljivega.

 6.   Putzmeister - 8.04.2007 16:32

  Pravzaprav sama podoba garažne hiše niti ni napačna, kot izbira dominatne sive barve. Arhitektura takega objekta spada bolj v btc ali v kako obrtno cono kot pa skoraj v središče mesta.

  Mesto zahteva daleko bolj sofisticirane gradbene linije ter izbor barvih nians. Skratka velik arhitekturni kiks…

  Je pa garažna hiša dejansko manjša kot tista v prvotnem gradbenem dovoljenju na račun kletnih etaž. Tudi parkirni prostori so širši, na strehi pa se pozimi baje sploh ne da parkirati. Posledica teh dejavnikov so visoke cene, da je garažna hiša vsaj deloma rentabilna.

 7.   daeron - 8.04.2007 17:27

  Sami so si krivi, da niso zgradili toliko parkirnih mest, kot so se dogovorili s KC in MOL. Pravzaprav bi morala oba investitorjem zatežit glede tega…

  Morda kdo ve, kaj zidajo zadnje tedne na vrhu? Tam sta namreč žerjava…

 8.   Putzmeister - 8.04.2007 18:33

  Verjetno jo bodo nadgradili za eno etažo ter s tem kompenzirali pomanjkanje prostih mest zaradi manjkajoče kletne etaže.

  Hec je v tem da se zna pri bodoči garažni hiši pri KC ponoviti ista zgodba. Lastnik zemljišča avstrijsko podjetje Alpin Mayreder bi rado zaradi zmanjšanja vzdrževalnih stroškov zgradilo manj kletnih etaž ter se s tem izognilo dodatnih stroškov prisilnega prezračevanja.

 9.   Matic - 9.04.2007 12:19

  Kurc pa take cene. Iz bolanih ljudi se mesto norca dela. Jst bi uvedel takso, ki bi jo moral plačat vsem mimoidočim, da to skropucalo sploh gledajo. Aja… pa še njihov “izgovor” zakaj samo 1 klet in ne 4, kot je bilo prvotno planirano – “ljudje ne marajo tako globoko parkirat”. Ne, raje parkiramo visoko po visokih cenah…

 10.   Anzze - 9.04.2007 12:28

  Men je garažna hiša všeč. Sej konec koncev se na celotnem območju okrog garažne hiše prenavlja in gradi. Tam je novi onkološki inštitut, zadaj tudi nova pediatrična klinika, v neposredni bližini se bo gradil tudi drugi blok urgence pa še ena garažna hiša… Tako da bo tam čez nekaj let cona s samimi moderimi zgradbami in bo Šenpeter tudi arhitekturno pasal v okolico. (aha, tudi PCL bo v bližini ;-) )

  Problem so pa res visoke cene, ampak kot pravijo -> z drugo garažno hišo prihaja konkurenca in cene se bodo morale spustiti.

 11.   ervinator - 11.04.2007 18:12

  Cene so višje kot v garažnih hišah v Luksemburgu. Absurd sploh pa je, da je v Ljubljani parkiranje na cesti cenejše kot v garažni hiši. V šentpetrski pa mi je najbolj všeč to, da je med avtomobili dovolj prostora.

 12.   Drago Pintarič - 4.02.2008 10:57

  Cena parkirnega mesta je izredno visoka, z ozirom na to, da se giblje med 10.000 EUR/parkirišče do največ 12.000 EUR/parkirišče. Ali se taka cena sploh kdaj obrestuje?

 13.   kurent - 28.02.2008 01:03

  a vi sploh veste, kaj govorite???? investitor je kranjska investicijska družba oziroma njen direktir Jože anderlič, se pravi da nimata tukaj KC in MOL praktično nič. visoke cene so bile postavljene itak že prej, še preden je bila sploh zgrajena. je pa prišlo do napake pri projektiranju, obračalni krogi pri dovoznih rampah so premajhni, zato tudi nezasedenost kleti, v višjih nadstropjih so to težavo uspeli rešiti z dozidanimi konzolami, v kleti ti pač ni možno. in sedaj Anderlič toži odgovornega projektanta Miloša Florjančiča za nastalo škodo

 14.   Dušan - 21.09.2012 09:24

  V garaži te nenehno nadlegujejo marginalne osebe, ki živijo na obrobju (brezdomci, kriminalci, narkomani) ter beračijo. V garaži se dogajajo tudi vlomne tatvine. Zelo neprijetno mesto za uporabnike garaže, kateri z drugimi mislimi hitijo na obisk k sorodnikom v UKC. Parkirnina je visoka, istočasno si stalno v skrbeh da ti ne bo kdo vlomil v avtomobil, če mu ne plačaš za nabirek.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !