Mar 10 2007

Kontrolni stolp na Brniku

Objavil daeron 10.03.2007 pod Izven središč, Sadar-Vuga, Vseslovensko

V medijih je bilo že večkrat povedano, da bomo že naslednje leto dobili nov kontrolni stolp na brniškem letališču.

Stolp je zasnoval arhitekturni biro Sadar-Vuga. Visok bo 99 metrov, od vzletno-pristajalne steze pa bo oddaljen nekaj sto metrov. Vanj se bo preselila tako letališka kontrola, kot tudi Javna družba kontrole zračnega prometa, ki se trenutno nahaja v kletnih prostorih na Kotnikovi v Ljubljani. Za to lokacijo so se odločili, ker je časovno najbolj primerna, hkrati pa gradnja bližje steze ne bi bila mogoča zaradi trenutnih gradbenih operacij prenove, nadzidave in dozidave potniškega terminala.

Foto: Večer

Gradnja naj bi se začela v dveh mesecih, takoj po pridobitvi gradbenega dovoljenja. Projekt bo stal okoli 20 milijonov evrov.

Nov kontrolni stolp je dobil tudi nekaj mednarodne pozornosti, in sicer v ameriškem časopisu Wallpaper:

“Air traffic controllers at Ljubljana airport will be moving out of their 1960s tower and into this splendis new 100m structure in 2008. The airport is expanding with a new terminal, hence the need for new tower and air traffic control centre. According to Boštjan Vuga, of Slovenia’s Sadar Vuga Architects, air traffic controllers can use the centre to “relax after intense working hours, read, work out, look at the mountains or sleep in a capsule dorm”.” Foto: Wallpaper

Maketa kontrolnega stolpa (Foto: Ivao-Si)

Foto: Sadar-Vuga

 

 • Share/Bookmark

10 odzivov
10 odgovorov v “Kontrolni stolp na Brniku”

 1. zrebicek  zrebicek - 10.03.2007 23:04

  tole bo pa lepa zadeva

 2.   daeron - 10.03.2007 23:18

  Se strinjam :) Na posnetkih različnih televizij je izgledal super. Hkrati bo s to svojo višino med zelo visokimi v svetu.

 3.   silvvek - 12.03.2007 08:26

  Ali je možno, da bo imela ena bivalna enota 232 m2 (13.000/56)?

 4.   daeron - 12.03.2007 16:31

  Verjetno komentiraš študentski dom… :)

  Dom je vseljen že od lanskega oktobra, uporabne povšrine pa vključujejo tako hodnike, kolesarnico, čitalnico…, kot seveda tudi sobe :)

 5. [...] Ljubljana se širi na večih segmentih, tako so že začeli s pripravljalnimi deli novega kontrolnega stolpa, kmalu bodo pričeli z gradnjo novega DHL logističnega centra, pripravljajo pa se na obsežno [...]

 6.   aleš - 6.06.2007 15:53

  Tako visok stolp s stališča varnosti na letališče ne sodi……… Na tujih letališčih so stolpi tudi visoki samo so od samih vzletno pristajalnih stez oddaljeni, tako, da ni nevarnosti, da bi kako letalo priletelo v stolp, v Ljubljani pa ne bo tako. Škoda, ker je projekt res lep, samo ni primeren za na letališče.

 7. [...] točno enajstimi meseci sem poročal o kontrolnem stolpu brniškega letališča, takrat še Aerodroma [...]

 8.   objektivez - 20.02.2008 23:51

  V razmislek slovenski javnosti:

  Pozivam javnost in vse poslance, da pozovejo k odstopu še ministra Radovana Žerjava, saj če je zaradi svojih podrejenih moral odstopiti direktor KZPSd.o.o., naj posledično odstopi tudi minister. Saj je prav ta ista vlada, katere podaljšana roka je minister potrdila pred časom ta projekt prav tak, kot naj bi sedaj ne bil dober. Potrdil ga je nadzorni svet podjetja v katerem sedijo člani predstavniki vlade. Potrdila ga je tudi sama vlada na priporočilo ministra za promet na svoji seji. Torej je pričakovati zaradi objektivne odgovornosti vsaj odstop ministra, če že ne cele vlade.

 9.   ikari - 11.03.2008 14:07

  betonska lupina zgrabe spominja na jedrsko zakloniče, ki mu je med gradnjo zmanjkaklo betona

  stol bo pa lep

 10. [...] Dušan Černigoj in Hilda Tovšak. Šlo naj bi za dogovarjanje o umazanih poslih okrog gradnje brniškega stolpa. Kazenski postopek še zdaleč ni zaključen, zato se pustimo presenetiti, kaj se bo iz vsega [...]

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !