Mar 04 2007

Gospodarska zbornica Slovenije

Objavil daeron 4.03.2007 pod LJUBLJANA, Nedeljski detajli, Sadar-Vuga

Ta vpis je del kategorije “Nedeljski detajli”. V njej se bodo vsako nedeljo predstavljali že izvedeni zanimivi projekti.

Stavba gospodarske zbornice Slovenije ali “Dom gospodarstva” je bila zgrajena leta 1999 in je eden prvih večjih izvedenih projektov arhitekturnega biroja Sadar-Vuga arhitekti.

Foto: arhitekturni-vodnik.org

Zanimiv opis s spletne strani arhitekturni-vodnik.org:

V nasprotju z večino prosto stoječih stavb ob Dimičevi je oblikovana kot lahkotna, transparentna, a vseeno mogočna stavba, ki se odpira na prostrano ploščad. Njena značilnost je specifična logika vsebinske organizacije: prostori z javnimi vsebinami (predavalnice, sejne dvorane, galerija itd.) so namesto v pritličju razporejeni v vertikalni smeri in tvorijo ospredje stavbe. Nahajajo se v zamaknjenih jeklenih »prostorskih predalih«, ki so obešeni na betonski blok v ozadju. V slednjem so pisarne in komunikacije. Lahkotnost sprednjega dela stavbe se izraža z materiali (potiskano steklo, senčila), poudarjajo pa jo praznine v naloženih »predalih«. Vertikalni hall v notranjosti se razgibano vije od pritličja navzgor. Določajo ga praznine v posameznih nadstropjih, ki omogočajo poglede in nepričakovane preplete dogajanj.

Foto: arhitekturni-vodnik.org

Foto: arhitekturni-vodnik.org

Leta 2003 so na vrhu stavbe namesto dosedanje terase dodali še panoramski vrt, namenjen predvsem pomembnejšim sprejemom in prireditvam.

Foto: Sadar-Vuga arhitekti

Foto: Sadar-Vuga arhitekti

Stavba leta 2006 (Foto: Sadar-Vuga arhitekti)

Po mojem mnenju je ta objekt eden redkih ambicioznih in zelo zanimivih projektov v Ljubljani v zadnjem času. Vsekakor ga lahko tretiramo kot enega glavnih predstavnikov slovenske arhitekture na prehodu tisočletij.

  • Share/Bookmark

En odziv
En odgovor v “Gospodarska zbornica Slovenije”

  1. dronyx  dronyx - 5.03.2007 15:23

    Sama stavba je tudi meni zelo všeč in je lep primer sodobne arhitekture. Stavba je v bistvu iz stekla in jeklene konstrukcije, bi pa bilo zelo zanimivo pogledati stavbo pozimi pri -15 stopinj (no, to je že zgodovina), skozi kamero za toplotno snemanje oziroma termovizijo. Jaz predvidevam, da morajo biti toplotne izgube takšne stavbe velike. Lahko se pa motim.

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !