Mar 02 2007

Kolizej

Objavil daeron 2.03.2007 pod LJUBLJANA, LJUBLJANA - predlagano

O Kolizeju je bilo res že ogromno napisanega in povedanega, spopadlo se je veliko mnenj in vsekakor je to projekt, ki je v slovenski, predvsem pa ljubljanski javnosti dvignil ogromno prahu.

Foto: Neutelings-Riedijk arhitekti

Stara stavba je resnično v stanju za rušenje. Prenovitev je vprašljiva, predvsem pa zelo draga. Lastnik objekta Jože Anderlič je leta 2004 izdal mednarodni razpis za nov objekt na tem območju in komisija pod vodstvom svetovno znanega slovenskega arhitekta Borisa Podrecce je izbrala izdelek biroja Neutelings in Riedijk iz Rotterdama.

Maketa zmagovalnega projekta Novi Kolizej bi bil visok 96 metrov, ločil bi se na 5 vsebinskih sklopov: javnokulturni prostor za prirejanje dogodkov, nakupovalno-zabaviščni del, poslovni del, stanovanjski del ter logistične in parkirne površine.

Foto: Mladina Kompleks bo sestavljen iz treh stolpnic z različnimi višinami, ki se bodo proti vrhu zoževale (zaradi pogleda na Grad, zaradi katerega je pravzaprav tudi največ polemik v zvezi s projektom). Najvišja (s 25 nadstropji) bo vsebovala pisarne, ostali (nižji) se bosta bolj vklapljali v okolje in bosta namenjena stanovanjem. Najpomembnejši in najzanimivejši je vsekakor kulturno-kongresni del objekta z 1392-sedežno dvorano in ogromnim rdečim “paradižnikom”, ki predstavlja kulturno srce Ljubljane. Poleg naštetega ima kompleks tudi restavracijo s teraso, heliport na vrhu najvišjega dela, trgovine in 750 parkirišč v štirih podzemnih etažah. Vrednost je ocenjena na najmanj 120 do 150 milijonov evrov. Več lahko preberete v investitorjevi predstavitivi s klikom sem.

Kako bi se “zlil” z okolico (Foto: Mladina)

Osebno menim, da je projekt zelo zanimiv nekaj posebnega. Moral bi se zgraditi v Ljubljani, vendar ne na predlagani lokaciji – s svojimi velikimi gabariti tja ne paše. Morda bi ga morali popraviti ali pa prestaviti na drugo lokacijo, najbolje nekam na zunanjo stran notranjega ljubljanskega prometnega ringa. Vendar je to bolj kot ne nemogoče, saj govorimo o privatnem investitorju, ki želi izkoristiti točno to lokacijo. Zdaj je vse na ljubljanskih oblasteh – pred nekaj meseci je bila umaknjena tudi spomeniška zaščita starega objekta s strani države, varuje ga le še mestni odlok.

 • Share/Bookmark

6 odzivov
6 odgovorov v “Kolizej”

 1.   orhideja - 3.03.2007 09:24

  res zanimiv blog. še se vrnem!

  LP

 2.   ferdo - 3.03.2007 14:05

  Poglavitni problem ljubljanskih poslovno-stanovanjskih objektov je program – pojdite si pogledat npr. lokale v ljubljanskem WTC-ju ali prazno avlo v TPC Ledina. Vprašanje je torej, ali center premore dovolj kvalitetne ponudbe in povpraševanja za tak predimenzioniran kompleks. Poleg tega se poetika novega Kolizeja preveč očitno spogleduje z dunajsko secesijo – kot embrionalni projekt prenove Ljubljane bi pričakoval bolj smelo in vizionarsko arhitekturo. Vizuelno pa je kar se da všečen.

 3.   Kameleonka - 3.03.2007 14:36

  Se popolnoma strinjam s tabo. Projekt je dober, le lokacija ni prava.

 4.   Putzmeister - 3.03.2007 14:45

  Dejstvo je da je Kolizej idealna lokacija za novo dvorano. Tudi če Kolizej v takem obsegu ne bo nikoli zgrajen bo vsaj prebudil mestno urbanistično zaspanost.

  Meni osebno je bil bolj všeč “britanski” projekt z vitko stolpnico kot izbrani.

 5. dronyx  dronyx - 5.03.2007 15:16

  Kar se tiče Kolizeja. Če greš po Gosposvetski ulici in pogledaš proti centru, kaj je največji tujek? Socialistična stolpnica Metalke, ki je znotraj še večja neumnost, kot izgleda od zunaj. In enako se bos edaj zgodilo še z Kolizejem, samo tokrat spet neko novo skropucalo, pod firmo sodobne arhitekture.

  Jaz menim, da mora ostati staro mestno jedro čim bolj ohranjeno, ker vse ostalo izgleda kot tujek.

  Takšne zgradbe z poslovnimi prostori bolj sodijo na obrobje, kjer so urejena parkirišča in ostala infrastruktura za to dejavnost. Saj to ej bistvo uspeha BTC-ja. Če ne bi bilo prostora in parkirišč, bi bil BTC prazen.

 6.   chuck&sushi - 15.03.2007 22:06

  No pa sm le najdu ponovno urbano slovenijo =) jst še zmeri vstrajam pr mojem stališču iz stare strani in sicer da si ta lokacija zasluž eno super arhitekturo, ki pa ni predstavljena niti v starem niti v novem kolizeju….

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !